mandag 19. oktober 2009

Spinning

Spinn. Spinning. Hjemme hos oss i Norge har "spinning" gått fra å beskrive prosessen som omdanner ull til garn, til å beskrive prosessen som omdanner fett til muskler, dårlig samvittighet til god. Her oppe i Andesfjellene aner sannsynligvis ingen hva ordet "spinning" betyr, og det er i grunnen helt greit, følg gjerne med likevel.

Hvorfor sitte her og spinne rundt ordet spinning i et blogginnlegg? Jo, svaret er like langt som det er kort. Det handler om lek. Og snurrebasser. Det er lett å la seg fascinere av noe som spinner. Derfor: En snurrebass koster en krone, og ulltråden man trenger er nesten gratis. Den eneste prisen som svir er den tålmodigheten må betale. Heldigvis er gutta på barnehjemmet tålmodige og skamflinke. Forestill deg at du skal få denne trepluggen til å fly gjennom lufta, så lande i håndflaten mens den fortsetter å spinne rundt og rundt. Mens metallspissen kiler i hånda. Men ikke for lenge, for da blir du for sein til å kaste den på snurrebassen som ligger på bakken, og da taper du. Og det hater vi alle.

Spinning er i grunnen ålreit, i alle betydninger av ordet. Men noen former for spinning er mye billigere enn andre, selv om de er litt vanskeligere å bli god på. Men som gutta i Moods of Norway har innsett, man kommer utrolig langt med lek; å åpne opp for de andres ideer, og lære av de små. Den enkle snurrebassen som volder frustrasjon og glede, er også en av de mange veiene til å vinne barnas tillit, til å vise interesse og lære av dem.

Så kan det hende at det ser ut som om snurrebassen, som rokken og spinningsykkelen bare spinner. Mens rokken produserer ull, spinningsykkelen svette, er det lov å håpe at snurrebassen, eller "el trompo" som den heter her, kan være med å skape noe som vi alle kan spinne videre på. Selv om det ikke kan måles i form av klær eller god form. Men kanskje i form av tillit? Eller trivsel? Ta med deg måleapparatet og kom og sjekk. Vi drar jo snart hjem, kanskje du har lyst å overta?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar