torsdag 3. september 2009

Svineinfluensa

Vi har fått svineinfluensa. Og til alle dere som trodde at det var det verste i verden: Glem det. Klassisk spysyke troner enda øverst. Likevel vil vi presentere noen observasjoner, og noen råd om hva man bør/ikke bør gjøre.

1. Du kan bli kvalm. Ungene har spydd i hytt og gevær og i en hel ambulanse. Matinntaket har for noen vært begrenset til et minimum, mest fordi alle som kan lage mat har vært opptatt med å gjøre livet bedre for de aller sykeste.
2. Du kan risikere å bare være syk i et lite døgn. Noen av ungene har opplevd at de ble syke, men like fort friske. De lurte selvsagt fælt på hvorfor de må være hjemme fra skolen i flere dager etterpå, men de klarer seg godt.

3. Du kan risikere å bli skikkelig elendig. Viss du for eksempel veier veldig lite og har vært syk lenge (nei, vi snakker faktisk ikke om Ingve), kan du risikere å måtte ta turen på sykehuset for å få i deg næring og medisiner, slik som Maribel og lille Jesùs som ligger på infeksjonsavdeling på andre og tredje døgnet. Der får du selvfølgelig oppfølging av den friske voluntøren (ja, nå snakker vi om John). Og i løpet av et par dager vil du være i stand til å gjenoppta dine laster, for eksempel jukse i kortspill.

4. Du kan risikere å bli isolert. Den generelle panikken for svineinfluensa gjør seg som regel først gjeldende etter at alle kandidater har blitt smittet. Så om du ikke tar alle forhåndsregler før det smeller, eller at de ikke hjelper: Alles panikk for la Gripe A1H1, gjør at du må forberede deg på å holde deg borte fra folk til siste hostestøt har dratt sin kos.

5. Du kan risikere å få fri fra jobben. Avhengig av alvorlighetsgraden, kan det til tross for alt som må utsettes og en gjerne skulle ha gjort, bli en god opplevelse. Selvfølgelig avgjør variabler som film- og bokkvalitet også dette punktet. Her må man kanskje høre på gode råd hos rette vedkommende. Legen er antakelig ikke mer kvalifisert enn andre.
Om du ennå skulle ha panikk for svineinfluensa finnes det nok av nettsteder som kan roe ned frykten, om vi ikke skulle greie det. Sikkert er det i alle fall at alle ungene ser ut til å overleve med glans. Og det kan vi være takknemmelige for midt oppe i alt dette styret.

Ellers som et avsluttende råd vil vi si at det nok er bedre å få svineinfluensa i Norge enn i Bolivia. Hils den velkommen når den kommer, og lukk etter den når den går. Den er ikke så god at man ønsker den tilbake.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar