torsdag 21. mai 2009

"Men nå er du jo her, ikke sant?"

"Men nå er du jo her, ikke sant?", sa taxisjåføren mens han så på meg med et smil som jeg ikke forstod om var sørgmodig eller fornøyd.
Den arabisk/amerikanske litteraturviteren Edward Saíd har skrevet en meget interessant bok om vestlig maktbruk i Orienten. Og, sier han, legitimeringen av deres handlinger var like enkel som den var reell: "They could simply just be there".

Så er vi i Bolivia. Sittende i setet ved siden av en taxisjåfør som forteller at Norge var drømmelandet hans. Slikt gjør de fleste for å smigre, men denne var annerledes. Litt resignert i møte med livet her, med realistiske oppfatninger om de utfordringer som eventuelt ville vente i Norge. Bare en hake: Dit kommer han seg ikke. Lover og regler setter en effektiv stopper for alle hans muligheter til å dra dit.

"Men nå er du jo her, ikke sant?" sa han etter at jeg hadde sagt at Bolivia er mitt drømmeland. Bare fordi jeg kan være her. Så enkelt, så urettferdig. Det setter arbeidet her i enda tydeligere perspektiv - unger, vi er velsignet med muligheten til å være her, og vi ønsker å gi dere noe! Akkurat her, fordi vi kan være her...

1 kommentar:

  1. Hei gutta fra kalkutta(bolivia).

    Kejkt å høre at dere kommer i bryllup i august. Gleder oss til å treffe dere igjenn da. Dere er også velkommen i morgen hos Eivind kl.19:00. Da skal det feires. Håper alt går bra og at dere stemmer KRF til høsten. (det gjelder deg også Ingve)

    Mvh
    Sondre og Eivind

    SvarSlett